Bezienswaardigheden op Fuerteventura

Als je naar Fuerteventura gaat kun je van veel meer genieten dan alleen de heerlijke stranden, het fantastische weer en de sfeervolle terrasjes. Mede dankzij het vulkanische karakter van het eiland zijn er een aantal bezienswaardigheden te vinden op Fuerteventura die het de moeite waard maken om eens een dagje of dagdeel er op uit te trekken. Verspreid over het eiland vind je ook een aantal authentieke dorpen waar het toerisme amper aanwezig lijkt te zijn. Daar proef je nog de echte sfeer van het eiland.

Op deze pagina bieden we een overzicht van een deel van de boeiende hotspots die Fuerteventura telt.

Regel je tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten op Fuerteventura bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Fuerteventura.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen op Fuerteventura
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours op Fuerteventura via GetYourGuide

Los Lobos

Wie het redelijk rustige Fuerteventura toch nog te druk vindt, heeft altijd nog de mogelijkheid om zich terug te trekken op het naast gelegen Los Lobos eilandje. Met een boottocht vanuit Corralejo ben je in een korte tijd overgestoken. Het eiland is eigenlijk een natuurreservaat waar veel respect voor de omgeving wordt gevraagd. Vooral onder wandelaars en vogelspotters is dit bijna 470 hectare tellende eiland een pareltje in de zee.

Playa de Corralejo

Naast de vele zwarte zandstranden zijn er ook een paar ‘gouden’ stranden te vinden in Fuerteventura. De meest bekende is dan Playa de Corralejo. De gelijknamige oude vissersplaats staat nu bekend als dé badplaats van Fuerteventura. Dit brengt met zich mee dat het ook één van het drukst bezochte strand van het eiland is. In het zuidoosten van deze badplaats ligt het natuurpark ‘Parque Natural de Corralejo’, waar het strand onderdeel van is. Vandaar dat je amper hotels ziet in dit stuk van het eiland. Playa de Corralejo is niet alleen populair onder zonaanbidders, maar ook onder windsurfers. Er staat vrijwel altijd wind wat voor prima surfomstandigheden zorgt.

Playa de Corralejo

Scheepswrak American Star

Aan de westkust van het eiland Fuerteventura ligt een oud scheepswrak. Het geheel doet redelijk luguber aan. De boot die de naam ‘S.S. American Star’ draagt is in het jaar 1994 gestrand bij Playa de Garcey, toen het op weg was naar Thailand om daar te dienen als vijfsterren hotel. Het zoute water en de woeste zee doen dit wrak weinig goeds. Het is al doormidden gebroken en nu zakt het met de jaren steeds verder onder zeeniveau

Santa Maria Kerk

Op het eiland kun je een paar fraaie staaltjes van lokale architectuur terugvinden. Vooral kerken zijn soms echte plaatjes om te zien, met als goed voorbeeld de Santa María de Antigua. Deze witte kerk staat in de voormalige hoofdstad van Fuerteventura, namelijk in Betancuria. De plaats heeft zijn naam te danken aan de Franse ontdekkingsreiziger Jean de Béthencourt. De kerk werd er omstreeks 1620 gebouwd en is er nog altijd geliefd. Vooral het vijftiende-eeuws Maria beeld trekt er de aandacht. In de kerk is tevens een museum opgericht met voornamelijk religieuze kunst.

Santa Maria Kerk

Mirador de Morrovelosa

Op een kleine twee kilometer afstand van de plaats Betancuria is het mooiste uitkijkpunt van het eiland te bezoeken. Als je vanuit Betancuria de weg volgt naar Valle de Santa Ines kom je het bordje Mirador de Morrovelosa vanzelf tegen. Het ligt bovenop een berg die een hoogte van zo’n 650 meter telt. Bovenaan tref je een ruime parkeerplaats en een bruine toegangspoort. Met helder weer is het zelfs mogelijk om het naast gelegen eiland Lanzarote te zien. In het horeca gedeelte is er tijd om even na te genieten van dit adembenemende uitzicht.

El Cotillo

Voor de visliefhebbers onder ons is het aan te bevelen om het vissersdorp El Cotillo te bezoeken. De heerlijkste verse vis eet je namelijk hier. Met name door zijn ligging aan de noordwestkust van het eiland zijn de restaurants hier populair. In de buurt worden de vissen binnen gehengeld om vervolgens aan de kade te worden verwerkt tot de meest heerlijke maaltijden.

Meer info over El Cotillo

Pico de la Zarza

Het hoogste punt van Fuerteventura is te vinden op de Pico de la Zarza midden in het Parque National de Jandía. Met name onder wandelaars is deze berg populair te noemen. De gehele lengte van de bergkam in dit gebied is eigenlijk onderdeel van een oude krater. De omgeving is redelijk saai en sober te noemen. Wel is het mogelijk om hier of daar een geitje tegen te komen. Het uitzicht daarentegen is uitmuntend te noemen.

Morro Jable

Het meest zuidelijke deel van Fuerteventura is het schiereiland Jandía. En de meest zuidelijke plaats hiervan is Morro Jable. Ook hier betreft het een klein vissersdorp waar je heerlijke vis kunt eten onder het genot van een lekker drankje. Maar ook voor de vleesliefhebbers is het hier goed vertoeven. Het aanbod van de restaurants aan zee is er namelijk zeer divers. Het centrum van de plaats Morro Jable ligt vlak achter de haven. Hier zijn gezellige winkels en bars te vinden.

Morro Jable

La Lajita Oasis Park

Wil je genieten van flora en fauna? Overweeg dan een bezoek aan La Lajita Oasis Park. Deze prachtige dierentuin en botanische tuin is een opvallende verschijning in het overwegend dorre landschap van Fuerteventura. Er is een leuke verzameling dieren te zien die in goed onderhouden verblijven leven. Daarnaast worden er verschillende shows gegeven, waaronder een roofvogel- en zeeleeuwenshow. Het tweedelige park wordt slim verbonden middels een tunnel waar je doorheen kunt wandelen. Er zijn arrangementen te boeken waarbij je mag helpen met het voeren van de dieren.

Meer informatie over La Lajita Oasis Park

La Lajita Oasis Park

De markt van Costa Calma

Het meest leuke wat Costa Calma te bieden heeft naast hotels en andere vakantieresorts is de Afrikaanse Markt. Vrijwel alleen uit Afrika afkomstige handelen proberen hier hun koopwaar aan de man te brengen. Lokale producten als geitenkaasjes of streekwijnen moet je beslist op deze markt niet verwachten. Het zijn eerder namaak brillen, tassen, kleding, handwerken en andere prullaria wat hier de boventoon voert. De markt bevindt zich achter de FV-2 weg.

Molino de Antigua

Omdat het dorpje Antigua weinig historische bezienswaardigheden heeft, wordt het niet veel bezocht door toeristen. En dat is jammer. Er zijn namelijk best een aantal leuke bezienswaardigheden te vinden in dit oudste dorp van Fuerteventura. Bijvoorbeeld de knusse idyllische kerk Iglesia Nuestra Señora de la Antigua of de Molino de Antigua wat net even buiten het dorp bevindt. Deze typische Canarische molen staat op weg naar de plaats Puerto del Rosario. De molen werd gebruikt om geroosterde maïs te verpulveren tot graan. De regelmatig gehouden kunst- en nijverheidsmarkten verdienen een aanbeveling.

Cueva del Llano

In het noorden van het eiland, vlak boven La Oliva, is een vulkanische grot te bewonderen. Je gaat op pad met een gids die je alles vertelt over de bevindingen die er zijn gedaan en de antwoorden op vele vragen die ermee werden beantwoord. Het is een leerzame tocht waarbij je veel te weten komt over de geschiedenis van het eiland.

Casa de Los Coroneles

In de noordelijke gemeente La Oliva is een bijzondere woning te vinden die haast altijd wordt genoemd in het rijtje van bezienswaardigheden. Dit is de Casa de Los Coroneles welke in de zeventiende eeuw al werd gebouw. Het valt op door zijn kleur, omvang en omdat het zich op een uitgestrekte vlakte bevindt. In dit voorheen militaire complex zijn de beginselen van het huidige overheidssysteem ontstaan.

Meer informatie over Casa de Los Coroneles

Casa de Los Coroneles

Poblado de la Atalayita

Een stukje geschiedenis is te vinden bij de archeologische sites van La Atalayita. Je vindt deze historische plaatsen net ten zuiden van Las Salinas in de Barranco del Pozo Negro. Er zijn ongeveer 115 gebouwen bewaard gebleven, waarvan sommige haast niet te onderscheiden zijn van het ruwe landschap. In het plaatselijke bezoekerscentrum wordt het één en ander verteld over het ontstaan ervan en hoe er vroeger geleefd werd.

Parque Natural de Corralejo

In het noordoosten van het eiland ligt direct aan zee het prachtige natuurpark ‘Parque Natural de Corralejo’. Het park beslaat een gebied van ongeveer vierentwintig vierkante kilometer met daarin duinen, vlaktes, stranden en een mooie fauna. Het strand en de zee lenen zich er prima voor het beoefenen van sporten zoals kite- en windsurfen. Het duingebied wat ook wel bekend staat als ‘El Jable’ leent zich uitstekend voor stevige wandelingen.

Faro de El Toston

Vlakbij de plaats El Cotillo in het noordwesten van Fuerteventura staat een rood-witte vuurtoren. Deze vuurtoren van El Toston wordt gezelschap gehouden door een klein wit exemplaar, welke dienstdeed als uitkijktoren. Tegenwoordig is hier het museum voor de traditionele visserij (Museo de la Pesca Traditional) te vinden.

Faro de El Toston

Zoutpannen van Salinas del Carmen

Bij het pittoreske en gezellige vissersdorp Salinas del Carmen horen de zoutpannen en het zoutmuseum. Verder zijn er in het dorpje niet meer dan een klein strand, een kerk en een restaurant te vinden. Het zoutmuseum verteld je het verhaal over de zoutwinning, schuimzout, de bijbehorende flora en fauna en de handel.

Zoutpannen van Salinas del Carmen

Puerto de los Muertos

Hoewel de naam (Dodenstrand) niet erg vakantie waardig klinkt is hij toch zeker de moeite van een bezoekje waard. Door de hoeveelheid pirateninvallen die hier vroeger plaats vonden heeft dit fraaie strand zijn naam verkregen. Onder invloed van de woeste zee zijn er enkele grotten gevormd. Het nabijgelegen plaatsje Ajuy heeft een gezellig centrum en goede eetgelegenheden.

Ajuy

Wind- en watererosie heeft geleid tot hoe Ajuy er tegenwoordig uitziet. Dit schitterende natuurmonument in het westen van Fuerteventura aan de kust mag beslist niet vergeten worden. De ruige zee slaat zijn golven hard tegen de robuuste kust. Diepe inhammen zijn door de jaren heen gevormd door erosie en het harde beuken van de zee. Het typerende zwarte zand op het strand geeft het geheel een nog meer imponerend uiterlijk. Met name de door de jaren heen gevormde grotten van Caleta Negra (Zwarte Baai) zijn bijzonder te noemen. Her en der kom je gestapelde stenen tegen zoals die vaker in toeristische gebieden te vinden zijn. Er wordt gezegd dat wanneer je er een steentje op legt zonder dat deze omvalt, je een wens mag doen. Dit fenomeen kom je ook in Aruba tegen aan de oostkust.

Ecomuseo La Alcogida

In de plaats Tefía is een openlucht museum te vinden waar ecologie de hoogste prioriteit geniet. Aan de kassa is een plattegrond te koop die je helpt bij de ruim twee uur durende wandeling. Het traditionele leven op het eiland staat centraal. Je ziet hoe de huizen er uit zagen, hoe men zich beschermde tegen weersinvloeden en meer van het boerenbestaan.

Ecomuseo La Alcogida