Handig om te weten

Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Fuerteventura op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Fuerteventura of de Canarische Eilanden kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummer

In geval van nood bel je net als in Nederland 112. De operator aan de andere kant verbindt je direct door naar de nodige hulpdienst. Daar kun je ook met Engels prima terecht.

COVID-19 regels voor Fuerteventura

De coronapandemie zorgt ervoor dat je voor het reizen naar Fuerteventura en tijdens je vakantie op Fuerteventura te maken krijgt met een aantal coronamaatregelen waar je rekening mee moet houden.

✅  Bekijk de coronamaatregelen op Fuerteventura

Douane

De Canarische Eilanden (dus ook Fuerteventura) hebben een uitzonderingspositie binnen de Europese Unie wat betreft accijnzen en belastingen. Wat betreft de invoer in Nederland vanuit Tenerife gelden daarom dezelfde bepalingen als voor invoer vanuit een land buiten Europa. Dat betekent maximaal 1 liter sterke drank of 4 liter wijn en maximaal 200 sigaretten of 50 sigaren. Houd er rekening mee dat er ook wat betreft de invoer van andere goederen een grens is in waarde.

Feestdagen

Fuerteventura kent een aantal vaste feestdagen. Daarnaast zijn er een aantal lokale feesten en vieringen. Deze kennen bijna allemaal een christelijke oorsprong. Processies, bedevaarten en andere religieuze feesten kom je verspreid over het jaar op heel het eiland tegen.

Overzicht van feestdagen op Fuerteventura:

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
februari of maart – carnaval
maart of april – Witte Donderdag
maart of april – Goede Vrijdag
maart of april – Pasen
mei of juni – Hemelvaartsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
30 mei – Día de Canarias
18 juli – Dag van de Nationale Opstand
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Día de la Hispanidad
1 november – Allerheiligen
6 december – Día de la Constitución
8 december – Onbevlekte Ontvangenis
25 december – Eerste Kerstdag

Pinksteren en tweede kerstdag worden niet gevierd op Fuerteventura.

Feestdagen

Fooien

Hoewel bedieningsgeld inbegrepen is bij bars en restaurants wordt een fooi zeker gewaardeerd. Afhankelijk van het totaalbedrag geef je een fooi van enkele procenten tot bij kleinere bedragen tien procent. Voor kamermeisjes laat je per dag één tot twee euro achter. Kruiers geef je één tot twee euro per koffer/tas en bij taxichauffeurs rond je af naar boven. Gidsen bij een enkele bezienswaardigheid geef je een tot twee euro (bijvoorbeeld bij Cueva de los Verdes). Indien je deelneemt aan een excursie wordt een fooi aan het einde van de excursie ook zeer gewaardeerd. Daarvoor staat meestal een fooienpot bij de buschauffeur.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

Op Fuerteventura betaal je net als elders op de Canarische Eilanden en in Spanje met de euro. Geld wisselen is daarom niet nodig. Geldautomaten zijn er voldoende, zeker in de toeristische plaatsen. In kleinere dorpen zul je niet altijd een geldautomaat kunnen vinden. Creditcards worden op redelijke schaal, maar niet overal geaccepteerd.

Internet & wifi

Als je het internet op wilt gaan dan is wifi meestal de goedkoopste optie. Op heel veel plekken op Fuerteventura kun je gratis gebruik maken van internet via wifinetwerken. Vooral hotels, bars en restaurants bieden hun klanten vaak gratis wifi aan. Vaak moet je wel even om het wachtwoord vragen voordat je online kunt gaan.

Sinds de Europese Unie roaming binnen de EU afgeschaft heeft, kun je op Fuerteventura met je normale databundel online gaan via het mobiele netwerk. In een enkel geval kunnen er wel kosten berekend worden. Zo vallen bijvoorbeeld bonus-gigabytes vaak buiten de data die je buiten Nederland maar binnen de EU kunt gebruiken.

Internet & wifi

Kleding

Het aangename klimaat van Fuerteventura zorgt ervoor dat je er heerlijk zomers en casual bij kunt lopen. Houd er wel rekening mee dat met in Spanje wel gesteld is op gepaste kleding. Met flipflops en korte broek naar het diner gaan is er voor de heren daarom niet bij. De meeste hotels verlangen dat bij het diner er een lange broek (spijkerbroek mag) en dichte schoenen gedragen worden tijdens het diner. Mouwloze t-shirts worden ook niet toegestaan bij het avondeten.

Houd er bij het inpakken van de kleding voor Fuerteventura rekening mee dat het ‘s avonds fris aan kan voelen. Dit geldt zeker als je in de wind zit. Een vest, sweater of jasje kan dan zeker van pas komen.

Regel je tours en excursies

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten op Fuerteventura bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Fuerteventura.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen op Fuerteventura
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours op Fuerteventura via GetYourGuide

Reisdocumenten

Reis je naar Fuerteventura? Alle reizigers moeten in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs. Dat kan een paspoort zijn of een Europese identiteitskaart. Dit geldt ook voor kinderen. Let erop dat je identiteitsbewijs ook nog geldig is op het moment dat je terugvliegt.

Taal

De officiële taal op Fuerteventura is Spaans. In de toeristengebieden kun je je met Engels vaak ook prima redden en zelfs in de andere dorpen kun je in de horeca soms nog wel met Engels teercht. In het zuiden van Fuerteventura wordt er ook veel Duits gesproken door het horecapersoneel. Dat komt vooral door de vrij hoge concentratie aan Duitse gasten in dit deel van het eiland.

Taal: een bord in het Duits

Tijdsverschil

Op Fuerteventura is het altijd één uur vroeger dan in Nederland. Omdat de zomertijdregeling op Fuerteventura hetzelfde is als in Nederland geldt dit zowel tijdens de winter als tijdens de zomer.

Je ziet het uur tijdsverschil trouwens ook terug in de tijden die vermeld staan op vliegtickets of boekingsbevestigingen van de vluchten. Omdat alle tijden daarop in lokale tijden weergegeven zijn lijkt het net alsof de heenreis een stuk korter duurt dan de terugvlucht.

Veiligheid

Lanzarote is een gemoedelijk en vrij veilig eiland. Echter zijn er ook hier mensen die het gemunt kunnen hebben op je geld en waardevolle spullen. Zorg er daarom voor dat je hotelkamer goed afgesloten is, dat je waardevolle spullen zoveel mogelijk in een kluisje opgeborgen worden en dat je op straat geen gemakkelijke prooi bent voor zakkenrollers. Mocht je toch slachtoffer worden van diefstal of een andere vorm van criminaliteit vergeet dan niet om aangifte te doen bij de politie. Als je schade wilt claimen bij de reisverzekering dan heb je een aangifterapport van de politie nodig.