Plaatsen op Fuerteventura

Verspreid over het eiland Fuerteventura liggen verschillende dorpen en stadjes. Denk hierbij aan badplaatsen zoals Costa Calma, Jandia en Corrlejo, maar ook aan pittoreske plaatsjes zoals El Cotillo en het prachtig gelegen Betancuria. Op deze pagina beschrijven we de verschillende plaatsen op Fuerteventura.

Betancuria

In lang vervlogen tijden was Betancuria de hoofdstad van Fuerteventura. Wat je al meteen opvalt wanneer je dit dorpje bezoekt is de schilderachtige ligging met het onherbergzame ruwe landschap op de achtergrond. Het dorp ligt verscholen in een afgeschermd dal van het gelijknamige Betancuriamassief. Door de aanwezigheid van vele prachtige oude authentieke gebouwen wordt het gehele plaatsje als monument beschouwd. Eén van de grootste bezienswaardigheden is de oude kern van het dorp met zijn mooie witte gebouwen die prachtig contrasteren tegen het bruine ruige landschap en de meestal mooie blauwe lucht. De parochiekerk ‘Santa Maria’, die het centrum van het dorpje markeert, dateert uit het jaar 1426. Dit is ook de periode geweest waarin Betancuria werd gesticht. Destijds kwam veel dreiging vanaf het vasteland van Noord-Afrika en door de verscholen ligging in een dal bood het dorp bescherming voor de bewoners.

Naast de verscholen ligging van Betancuria, kwam de bescherming ook door de uitstekende uitkijkpunten in de nabijheid. Mirador de Morrovelosa is hier een heel mooi voorbeeld hiervan. Dit uitkijkpunt ligt net iets ten noorden van de oude hoofdstad van Fuerteventura en biedt een prachtig uitzicht over een groot deel van het eiland en wanneer het weer een beetje meezit kun je zelfs het nabijgelegen eiland Lanzarote zien liggen. Laat je verrassen door dit prachtige in de bergen verscholen plaatsje met excellente authentieke huisjes en fenomenale uitzichten.

Betancuria

El Cotillo

In het noordwesten van het Canarische eiland Fuerteventura ligt het dorpje El Cotillo. Het dorpje telt ruim 1000 inwoners en staat bekend als een vrij rustige locatie die deel uitmaakt van de gemeente la Olivia. In eerste instantie ontstond El Cotillo als vissersdorp in de zeventiende eeuw. In het midden van de vorige eeuw werd de haven van het plaatsje ook steeds belangrijker, omdat het aan een handelsroute lag tussen Madeira en Fuerteventura. Eén van de bezienswaardigheden van El Cotillo is de oude haven van het dorpje. Deze is gesitueerd op een kleine landtong een ogenschijnlijk kwetsbare plek ligt in de Atlantische Oceaan.

Kenmerkend voor de haven zijn de mooie witte vissershuisjes die zeer contrasterend afsteken tegen de zee en de lucht. In 1700 werd Torre del Tostón gebouwd. Deze ronde verdedigingstoren werd in 1949 erkend als Spaans cultureel erfgoed en diende ter bescherming van de aangemeerde schepen. Op de toren werden de drie ijzeren kanonnen gebruikt om de zeerovers op een afstandje te houden. Ook de stranden zijn erg geliefd, vooral bij liefhebbers van watersport. De golven zijn hier hoog en de wind is hier stevig waardoor het een prima plek is voor surfers. Net buiten het dorpje kun je de vuurtoren van El Cotillo bewonderen.

El Cotillo

Costa Calma

In het zuidelijk deel van Fuerteventura op het schiereiland Jandía ligt Costa Calma. Dit plaatsje telt ongeveer 5000 inwoners en is sinds het begin van de jaren 70 door Duitsers ontdekt en in trek geraakt als toeristenbestemming. Liefhebbers van windsurfen weten het plaatsje al lange tijd te vinden want er staat hier altijd een stevige bries. In de loop der jaren is Costa Calma een populaire badplaats geworden met veel hotels en resorts. De rustige kust, zoals de naam van het dorp letterlijk vertaald is, doet zijn naam wel eer. Hoewel er restaurants en terrassen zijn, is het nachtleven hier niet bepaald levendig. Naast dat het een aangename badplaats is, is ook de directe omgeving met zijn prachtige ruige natuur een reden waarom veel mensen hier verblijven tijdens hun vakantie op Fuerteventura. Iets meer dan 5 km buiten de badplaats ligt het Oasispark waar onder andere ook een dierentuin te vinden is.

Parque Natural de Jandía is een andere populaire plek in de buurt van Costa Calma. Dit nationale park wordt gevormd door een aanzienlijk deel van het ruige landschap van het gelijknamige schiereiland. Liefhebbers die graag een golfballetje slaan kunnen terecht bij de lokale golfbaan. Als je echt tot rust wil komen, maar ook leuk uitstappen wil maken op Fuerteventura is Costa Calma een uitstekende plek om alle stress van de dagelijkse hectiek van je af te laten glijden. Tegelijkertijd is het dorp een prima uitvalsbasis om de rest van het eiland te verkennen.

Costa Calma

La Oliva

Het noordelijk deel van Fuerteventura beslaat het oppervlakte van de gemeente La Oliva. Eén van de kernen die deel uitmaakt van deze gemeente is het gelijknamige dorpje. La Oliva staat bekend als een uitstekende badplaats met brede lange stranden waar het goed toeven is. Het dorpje ligt verscholen tussen de vele unieke ecosystemen rondom het plaatsje. Deze ecosystemen zorgen voor een deel van de aantrekkingskracht van La Oliva. Naast de uitstekende stranden met alle denkbare voorzieningen om het er makkelijk een dag uit te houden, zijn er in de directe omgeving van La Oliva ook enkele bezienswaardigheden. Zo ligt het in El Cotillo gelegen verdedigingswerk ‘Torre del Tostón’ niet ver van dit plaatsje. Ook de Casa de Los Colonels uit de achttiende eeuw is een monument dat je zeker moet bezoeken wanneer je in La Oliva bent.

Het nabijgelegen eilandje Lobos is absoluut de moeite van een bezoek waard. Door de unieke flora en fauna gecombineerd met het kale landschap heeft dit eilandje in zijn geheel het predicaat natuurreservaat gekregen. Naast de aanwezigheid van een aantal prachtige grote witte stranden zijn ook de duinen die rond La Oliva te vinden zijn indrukwekkend.

La Oliva

Nuevo Horizonte

De nieuwe horizon, zoals Nuevo Horizonte letterlijk kan worden vertaald, is een plaats die nog volop in ontwikkeling is. Op deze plek zijn en worden veel toeristenwoningen en appartementen gebouwd die veelal uitzicht hebben op zee. Dit gebied is nog volop in ontwikkeling en niet voltooid. Het lijkt te zijn ingericht voor de vele overwinteraars die zich elk jaar weer richting de Canarische eilanden verplaatsen. Er zijn een aantal resorts te vinden waar je kunt verblijven.

Het plaatsje zelf heeft momenteel nog niet veel meer te bieden. Stranden zijn nog in ontwikkeling er ook wordt er nog veel gebouwd. Wellicht is het interessant voor overwinteraars en vakantiegangers die vooral op zoek zijn naar een rustige plek voor hun verblijf. Het meest indrukwekkende van deze plek is de omgeving waarbij het ruige en desolate landschap zeer imposant op je overkomt. Mensen die op zoek zijn naar een stukje vastgoed op Fuerteventura en een budget hebben dat niet al te hoog reikt, kunnen hier wellicht een plekje vinden waar het in de toekomst mooi en rustig wonen is.

Caleta de Fuste

De vrij nieuwe en nog volop in ontwikkeling zijnde badplaats Caleta de Fuste ligt niet al te ver ten zuiden van de internationale luchthaven van Fuerteventura. Het dorp wordt vooral gekenmerkt door hotels, resorts en de aanwezigheid van stranden. Dit dorp is ontstaan door het toenemende toerisme op het eiland. Hoewel deze plaats zelf geen zichtbare geschiedenis heeft, is het toch een goede plek voor toeristen om te verblijven. De accommodaties zijn van alle faciliteiten en luxe voorzien. De stranden zijn er lang en breed en de huisjes op de resorts liggen mooi verscholen tussen de palmbomen. Naast dat de hotels en resorts hun eigen voorzieningen hebben, zijn er centraal in het dorp ook een aantal restaurantjes en terrassen waar je wat kunt eten en drinken.

Niet ver buiten het plaatsje ligt een 18 holes golfbaan en ook een aantal andere historische bezienswaardigheden liggen niet al te ver buiten het dorp. Het fijne van Caleta de Fuste als locatie voor je verblijf is dat het mooi centraal op Fuerteventura ligt, waardoor je transit van de luchthaven naar je verblijfsaccommodatie kort is en ook andere plaatsen op het eiland vrij snel en goed bereikbaar zijn. Caleta de Fuste is een uitstekende uitvalsbasis voor je vakantie op Fuerteventura.

Het Sheraton Fuerteventura Resort, Eurostars Las Salinas en het Barceló Fuerteventura Royal Level zijn de drie populaire hotels in Caleta de Fuste die aan het strand liggen.

Caleta de Fuste

Las Playitas

Een van de eerste dingen die opvalt wanneer je Las Playitas nadert zijn de prachtige bergachtige landschappen waarin het dorpje verscholen ligt. Zeker de oude dorpskern is een waar plaatje te noemen. Kenmerkend zijn de typische witte huisjes die hier een prachtig contrast hebben met het ruwe landschap en de blauwe lucht. Dit authentieke deel van het dorp maakt het een leuke locatie om te bezoeken. Ook is het mogelijk om in één van de grote resorts te verblijven net buiten de oude dorpskern. Dit is tegelijkertijd ook wel een beetje jammer, want het doet voor een deel af aan de authenticiteit die het dorp uitstraalt. Daarentegen zijn er genoeg dorpen op het eiland die helemaal geen ziel hebben en daarmee is misschien juist Las Playitas wel een hele leuke plek voor je verblijf op Fuerteventura. De resorts zijn voorzien van alle luxe en voorzieningen en tegelijkertijd kun je nog proeven van het oude Fuerteventura in de historische dorpskern. De prachtige ruwe natuur is een absoluut pluspunt voor deze plek. De komst van de resorts hebben er ook voor gezorgd dat er faciliteiten zijn die je verblijf hier aangenaam maken. Voor Las Playitas geldt dat de toeristencomplexen een mooie thuisbasis kunnen vormen tijdens je verblijf op het eiland.

Las Playitas

Playa de Esquinzo

Eén van de mooiste plaatsen die je kunt bezoeken op het eiland Fuerteventura is het in het noordwesten gelegen Playa de Esquinzo. Deze plek staat bekend als een stuk kustlijn dat alleen maar bestaat uit stranden. Het goudgele zand van de stranden contrasteert prachtig, maar is toch in volledige harmonie met het landschap en de zee. Aan deze kustlijn waar Playa de Esquinzo te vinden is liggen een aantal badplaatsen waarvan La Oliva het dichtste bij ligt.

Het strand is een uitstekende plek voor liefhebbers van surfen, maar ook andere badgasten kunnen hier heerlijk genieten van een zon-, zee- en strandvakantie. Wanneer je het strand even zat bent kun je genieten van het prachtige ruwe landschap in de directe omgeving. Direct aan het strand is een toeristenbolwerk verrezen met een aantal gezellige terrasjes en goede resorts en hotels. Playa de Esquinzo is een populaire bestemming bij vele touroperators die reizen aanbieden richting Fuerteventura. Veel van de accommodaties die hier worden aangeboden zijn op basis van een all-inclusive formule. Wat betreft de meeste faciliteiten ben je als bezoeker vooral gebonden aan het hotel of resort waar je verblijft, want er zijn slechts enkele bars, terrassen en restaurantjes te vinden buiten de resorts.

Jandía

In het zuiden van het Fuerteventura ligt op het gelijknamige schiereiland het plaatsje Jandía. Dit gedeelte van het eiland staat bekend om de prachtige natuur. Op het schiereiland zijn naast Jandía nog een aantal badplaatsen te vinden met grote stranden die een goede basis vormen voor een fijne zon-, zee- en strandvakantie. Bijna het gehele schiereiland is een Nationaal Park. Dit park draagt dezelfde naam als het schiereiland. Het meest zuidelijk gelegen plaatsje Jandía is een van de beste plekken op het eiland om een accommodatie te boeken voor je verblijf. Hier ben je namelijk niet ver van de prachtige unieke natuur die het eiland herbergt en tevens zijn er nog een aantal andere bezienswaardigheden in de nabijheid. Zo is er in het Oasispark, naast een uitgebreid netwerk van wandelpaden waar je ook heel goed en makkelijk terecht kunt met kinderwagens, een leuke dierentuin voor het hele gezin. Liefhebbers van het natuurschoon kunnen dan weer fraaie wandelroutes volgen die je langs de mooiste uitkijkpunten van het schiereiland brengen. Jandía is een ideale plek om zowel de zon te zien doven in het water als ze weer te zien opkomen uit die natte bak.

Jandía

Corralejo

De belangrijkste badplaats van Fuerteventura is Corralejo. Veel van de populairste vakantieoorden zijn hier of in de directe omgeving gesitueerd. De stranden zijn er breed en lang en hebben tal van faciliteiten voor haar bezoekers. Mensen die Fuerteventura bezoeken en graag een bruisende locatie willen tijdens hun verblijf op het eiland kunnen het beste een accommodatie boeken in Corralejo.

De badplaats wordt opgesierd met leuke authentiek aandoende bars en restaurants. Hierdoor heerst hier een gezellige ambiance. Ook beschikt Corralejo over een aantal gezellige pleintjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een lekker drankje en een hapje. Vanaf de brede en lange promenade aan de kust heb je een prachtig zicht op het nabijgelegen eilandje Lobos dat in zijn geheel een natuurreservaat is vanwege de unieke planten en landschappen die er te vinden zijn. Als het helder en goed weer is kun je in de verte het andere Canarische eiland Lanzarote zien liggen. In de nabijheid van deze gezellige badplaats zijn nog tal van andere bezienswaardigheden te bezoeken. Je kunt hierbij denken aan de prachtige natuur van het eiland en een aantal historische gebouwen in de directe omgeving. Wat ons betreft is Corralejo de beste plaats voor een verblijf op Fuerteventura.

Tarajalejo

De badplaats Tarajalejo is een zeer populaire locatie bij een bepaalde groep Europeanen. Het valt je meteen al dat wanneer je hier over de promenade wandelt, of door één van de straatjes, dat veel van de krijtborden van de horeca Duitse teksten bevatten. Het is hier voor een groot deel een Duitse enclave. Als je graag een zonvakantie wilt in de ‘heimat’, dan is Tarajalejo een uitstekende keuze. De gebouwen ogen authentiek en worden gekenmerkt door de vele pastelkleuren. Veel van de Duitsers die hier komen, komen hier om te overwinteren. De brede boulevard met haar mooie vlakke oppervlakte is prominent aanwezig en vormt een buffer tussen het strand en de rest van het badplaatsje. In het plaatsje zelf is vrij weinig te doen. Er zijn een aantal restaurantjes en terrasjes en er is ook een supermarkt. Mensen die hier komen zijn hier vooral om lekker te ontspannen en te genieten van het niets doen. Als je wat meer de rust zoekt in Fuerteventura en toch wilt genieten van alle comfort die een verblijf aangenaam maakt, is Tarajalejo de juiste locatie. Een ander bijkomend voordeel van deze badplaats is dat de enige camping van het eiland hier is gesitueerd. Natuurlijk is het moeilijk om met auto en caravan richting Fuerteventura te reizen, maar mensen die graag op een camping zitten moeten hier zijn.

Puerto del Rosario

De hoofdstad van het eiland Fuerteventura is het plaatsje Puerto del Rosario. Deze stad zou gesticht zijn rond het jaar 1800 en had toen vooral de functie van haven; vooral voor de export van soda en graan. Door een nabijgelegen drinkplaats met geiten werd de haven vroeger ook wel Puerto de Cabras genoemd. Dit wil zoveel betekenen als geitenhaven. Dit imago heeft de stad inmiddels al lange tijd achter zich gelaten. Sinds het eind van de jaren 80 van de vorige eeuw is de stad aanzienlijk in omvang gegroeid. In 1970 een waren er kleine 7000 inwoners en tegenwoordig zijn dit er zo’n 40.000. Daarmee is het ook de grootste stad van het eiland.

De haven is nog altijd één van de grote trekpleisters. Waar hier vroeger vooral soda en graan werden verhandeld, hebben deze handelswaren plaatsgemaakt voor veerboten en cruiseschepen met toeristen. In tegenstelling tot veel van de nieuwe badplaatsen draagt Puerto del Rosario een stukje geschiedenis met zich mee. Dit zie je aan een aantal authentieke gebouwen die nog altijd voorkomen in het straatbeeld. Toch heeft ook het massatoerisme hier zijn sporen achtergelaten en zijn veel van de originele gebouwen verdwenen of minder gaan opvallen door de aanwezigheid van veel hedendaagse niet al te mooie gebouwen. Naast de stad zelf, zijn ook de stranden geliefd bij de bezoekers.

Puerto del Rosario