Vakantie op Fuerteventura

Het eiland Fuerteventura weet jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen toeristen aan te trekken. Het zijn vooral Britten, Duitsers en Spanjaarden die met het vliegtuig of de veerboot naar Fuerteventura reizen. Ja, je leest het goed: ook de veerboot is een transportmiddel om hier naartoe te reizen. Het zijn vooral bezoekers van andere Canarische Eilanden (vooral Lanzarote) die hier gebruik van maken. Voor hen is dit immers een gemakkelijke manier van reizen. Ze kunnen immers ook hun auto meenemen als ze dat willen.

Binnen de Canarische Eilanden is Fuerteventura de nummer vier qua aantal bezoekers. Het moet Tenerife, Gran Canaria en Lanzarote voor zich dulden in de ranglijsten. Dat komt mede omdat het toerisme hier minder nadrukkelijk aanwezig is. Ja, je hebt ook op Fuerteventura een aantal plaatsen die vooral toeristisch zijn. Van een kilometerslange aaneenschakeling van betonnen complexen zoals je ze aan de zuidelijke kusten van Tenerife en Gran Canaria ziet is er echter geen sprake. Het is voor het eiland te hopen dat dit ook zo blijft. Juist het behoud van ruimte en een stukje authenticiteit is belangrijk om de kwaliteit op peil te houden.

hotelkamer

Populaire badplaatsen

Het toerisme concentreert zich op Fuerteventura vooral op een drietal plekken: het uiterste noorden, delen van de oostelijke kust en de zuidoostelijke regionen van het eiland. De westelijke regionen van Fuerteventura bestaat vooral uit natuurparken en een militaire zone. Het aantal dorpen dat aan de westkust ligt is zeer beperkt. Ook vind je hier amper zandstranden.

In het noorden is Corralejo erg populair. Dat is mede vanwege de enorme zandstranden die ten zuidoosten van deze bruisende badplaats te vinden zijn. Corralejo is voor veel soorten toeristen geschikt. De badplaats heeft dan ook een zeer gemengd publiek. Zo heb je er aan de ene kant een jong publiek dat komt om te surfen en/of uit te gaan, maar zie je ook volop gezinnen en oudere mensen die komen om te genieten van het strand en de plaats zelf.

Halverwege de oostelijke kust van Fuerteventura ligt Caleta de Fuste. Dit is een typisch voorbeeld van een toeristendorp waar je ver moet zoeken naar enige vorm van authenticiteit. En juist voor mensen die op zoek zijn naar het echte Fuerteventura is dit misschien wel de beste locatie. Het is immers een perfect gelegen uitvalsbasis om de rest van het eiland te gaan ontdekken. De vrij centrale ligging maakt van Caleta de Fuste een prima vakantiebestemming. Verder zijn de noodzakelijke ingrediënten zoals restaurants, bars, winkels en een prima zandstrand aanwezig om het de toeristen naar de zin te maken.

Een stuk zuidelijker ligt de urbanisatie Costa Calma. Aan de beschrijving die de website ‘alles over Fuerteventura’ geeft over Costa Calma hoeven wij weinig aanvulling te geven: “Costa Calma is geen plaats waar je verliefd op zult worden. Daarvoor ontbreken er een aantal ingrediënten zoals sfeervolle straatjes, een lekkere wandelboulevard of een ander stuk gezelligheid. Costa Calma is een vakantiedorp waar het leven zich vooral afspeelt in de vele hotelresorts die hier de afgelopen jaren zijn verschenen.”

Wie voor het strand komt, geen authenticiteit nodig heeft en zich vooral in en rond de accommodatie wil vermaken, die zal hier een prima vakantie kunnen vieren.

Een laatste plek die we willen noemen bestaat eigenlijk uit twee dorpen: Morro Jable en Jandiá. Ooit was Morro Jable een rustig vissersdorp, maar door de komst van het toerisme is het plaatsje uitgegroeid tot een sfeervolle badplaats die door de ligging aan de zuidkant van Fuerteventura weinig ‘last’ heeft van de wind die het hele jaar door voelbaar aanwezig is. Hierdoor is Morro Jable vooral ook geschikt als winterzonbestemming. Ten oosten van Morro Jable is het toeristenplaatsje Jandiá ontstaan. Eigenlijk is de een verzameling van hotels, appartementen, winkels, restaurants en bars. Het grote pluspunt van Jandiá is het enorme zandstrand dat zich helemaal uitstrekt tot aan Morro Jable. Je kunt over het strand al wandelend naar Morro Jable gaan.

vakantie op Fuerteventura

Vliegen naar Fuerteventura

Omdat Fuerteventura een eiland is, is het vliegtuig veruit het beste vervoermiddel om er naartoe te reizen. In principe kun je ook met de auto en veerboot uiteindelijk wel op Fuerteventura geraken. Deze reis is echter dermate lang en relatief duur, waardoor vrijwel niemand dit doet.

Met het vliegtuig kun je in ruim vier uur vanuit Nederland naar Fuerteventura vliegen als je een rechtstreekse vlucht hebt. Indien het vliegtuig niet rechtstreeks naar het internationale vliegveld van Fuerteventura vliegt dan ben je langer onderweg. Bij een tussenlanding op één van de andere Canarische Eilanden komt er meestal één tot anderhalf uur bij. Heb je een overstap op een ander vliegtuig in Spanje of elders in Europa, dan is de totale reisduur mede afhankelijk van de overstaptijd die in je reisschema opgenomen is. De Nederlandse reisorganisaties gebruiken meestal vliegroutes die rechtstreeks gaan of met maximaal één tussenstop op een ander Canarisch eiland.

De meest gebruikte luchtvaartmaatschappijen om vanuit Nederland naar Fuerteventura te vliegen zijn Transavia en TUIfly. Een goedkoop alternatief kan de Spaanse prijsvechter Vueling zijn. Dan moet je wel overstappen in Spanje wat tot een langere reisduur leidt. Vaak ben je dan minstens zes tot acht uur onderweg.

Als je op tijd boekt dan beginnen de prijzen van vliegtickets naar Fuerteventura ergens tussen de 150 en 200 euro. Naarmate je dichter bij de vertrekdatum komt kan de prijs flink oplopen. Dat geldt zeker voor vluchten tijdens de schoolvakanties. Uitschieters richting de 700-800 euro per persoon voor de laatst beschikbare tickets zijn dan helaas geen uitzondering. Op tijd boeken is daarom het advies.

Bekijk Fuerteventura vliegtickets bij Transavia

Bekijk Fuerteventura vliegtickets bij TUI

Vliegen naar Fuerteventura

Vervoer vanaf het vliegveld

De internationale luchthaven van Fuerteventura ligt ongeveer vijf kilometer ten zuiden van de hoofdstad van het eiland: Puerto del Rosario. Met jaarlijks ongeveer zes miljoen arriverende en vertrekkende passagiers is het een vrij druk vliegveld. Er wordt vanuit tientallen bestemmingen naar dit vliegveld gevlogen. De meest geziene vliegtuigen zijn die van Ryanair en TUIfly.

Na aankomst op de luchthaven zijn er verschillende mogelijkheden om  naar je accommodatie te reizen. Als je een pakketreis geboekt hebt dan zijn de transfers van en naar de luchthaven gewoonlijk onderdeel van het geboekte pakket. Je wordt dan door de lokale vertegenwoordiging opgewacht die ervoor zorgt dat het transport plaatsvindt naar je eindbestemming. Dat kan in een touringcar zijn, waarbij er vaak meerdere hotels en accomodaties aangedaan worden, maar soms worden er ook taxi’s ingezet.

Als je geen pakketreis hebt geboekt dan zul je zelf voor je transport moeten zorgen. De meest eenvoudige manier is om de taxi in te stappen en je door de taxichauffeur naar je eindbestemming te laten rijden. Dit is niet de goedkoopste oplossing. Wie low-budget wil reizen die kan het openbaar vervoer gebruiken. Dit is goedkopper, maar kost je wel veel meer tijd. Je moet er ook rekening mee houden dat de bus hoogstwaarschijnlijk niet recht voor de deur van je accommodatie zal stoppen.

Wat ons betreft is de beste optie een huurauto. Hiermee kun je niet alleen van en naar de luchthaven reizen, maar je hebt ook een auto ter beschikking tijdens je vakantie. Op die manier kun je in alle vrijheid het eiland verkennen. Huurauto’s zijn op Fuerteventura over het algemeen vrij betaalbaar, zeker als je een klein autootje huurt. Brandstof is op Fuerteventura door de lagere belastingdruk ook een stuk voordeliger dan in Nederland. Dat houdt de autokosten laag.

Een auto huren

Een huurauto geeft je veel vrijheid als je op Fuerteventura bent en autorijden op Fuerteventura is prima te doen. Als je van plan bent om veel van het eiland te zien dan is een auto vaak handiger en goedkoper dan wanneer je alles met excursies probeert te zien. Je zit ook niet vast aan de schema’s van de excursies. Het voordeel hiervan is dat je de drukte soms kunt ontwijken. Ook zit je niet vast aan geboekte excursiedagen, maar kun je je tijd helemaal zelf indelen. Het is immers jammer als je op de meest zonnige dagen in de bus zit terwijl je op minder mooie dagen nou net een dagje zwembad of strand hebt. Op Fuerteventura zitten voldoende autoverhuurders die huurauto’s in uiteenlopende categorieën aanbieden. Als je prijzen gaat vergelijken, let dan wel goed op de eventuele extra kosten voor verzekering, afkoop eigen risico en verplichte afname van een volle tank benzine. Goedkoop kan soms wel eens duurkoop zijn.

Bij Sunny Cars kun je je huurauto op Fuerteventura onder all-inclusive voorwaarden huren. Dan heb je geen rare fratsen of onvoorziene kosten. Je betaalt voor de zorgeloze autohuur via Sunny Cars misschien wel wat meer, maar vaak blijkt dit uiteindelijk wel de beste optie te zijn. Een andere site waar je een ruim aanbod van huurauto’s op Fuerteventura vindt is Easyterra. Daar verschillen de voorwaarden en prijzen per aanbieder. Je kunt voor de goedkoopste autohuur gaan met wat minder goede voorwaarden, maar ook kiezen voor een huurauto die volledig verzekerd is en waarbij alles inbegrepen is.

Bekijk huurauto’s op Lanzarote bij Sunny Cars
Bekijk huurauto’s op Lanzarote bij Easyterra

huurauto