Het weer op Fuerteventura

Als je op vakantie naar Fuerteventura gaat dan kun je je winterkleding eigenlijk wel thuislaten. Het hele jaar door heersen er lente-achtige tot zomerse temperaturen op dit zonovergoten eiland. De enige spelbreker die voor kan komen is de wind, die vaak nadrukkelijk aanwezig is op Fuerteventura. Vooral in het zomerseizoen merk je dat de wind, die dan vooral uit noordelijke richtingen waait, het weer erg kan beïnvloeden. Zo kan het bij temperaturen van 25 graden met windkracht 5 koeler aanvoelen dan wanneer je met twintig graden in de zon en uit de wind op een terras zit of bij een strandtent ligt. Helaas voor degene die een vakantie naar Fuerteventura boekt is het vaak lastig te achterhalen welke plekken gunstig of juist ongunstig liggen als je kijkt naar de windrichting. Dat dit ook nog eens per periode kan verschillen, maakt het er niet eenvoudiger op.

klimaattabel van Fuerteventura

Het klimaat van Fuerteventura

Fuerteventura heeft een aangenaam mild klimaat dat gedurende vrijwel het gehele jaar voor goed weer zorgt. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger is er sprake van een BWh-klimaat. Dit is een warm woestijnklimaat. Kenmerkend voor dit klimaattype is dat de gemiddelde jaartemperatuur boven de 18 graden Celsius ligt en dar er op jaarbasis minder dan 200 millimeter neerslag valt. In het geval van Fuerteventura is dat altijd in de vorm van regen. Winterse neerslag zoals sneeuw, hagel of ijzel hoef je op Fuerteventura niet te verwachten.

Een derde eigenschap van een woestijnklimaat is het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht. In het geval van Fuerteventura is daar amper sprake van. Dat komt omdat het een eiland is waarbij het zeewater invloed uitoefent op de temperatuur. Vanwege de beperkte oppervlakte van Fuerteventura is er amper verschil tussen het binnenland en de directe kust.

Temperaturen

De gemiddelde maximumtemperatuur ligt op Fuerteventura rond de 20 graden Celsius in de ‘koelste’ maand januari en rond de 27-28 graden Celsius tijdens de warmste maand augustus. Opvallend is dat de daadwerkelijke temperaturen vaak amper afwijken van de langjarige gemiddeldes. In de koelste maanden kan de maximumtemperatuur ergens tussen de 15 en 25 graden uitkomen, maar veel lagere maxima zijn eigenlijk vrij ongebruikelijk. Tijdens de warmste maanden stijgt het kwik meestal richting de 26 tot 32 graden. Het kan warmer worden, soms zelfs flink warmer. Dat kan gebeuren als er een oostelijke stroming op gang komt die hete woestijnlucht uit de Sahara richting de Canarische Eilanden voert.

’s Nachts koelt het af, maar nooit extreem. Gemiddeld genomen bedraagt het temperatuurverschil binnen één etmaal ongeveer vijf tot zeven graden. Voor het gevoel lijkt het verschil groter omdat de warme straling van de zon ontbreekt op het moment dat de zon ondergegaan is. In de winter liggen de minimumtemperaturen gemiddeld ergens tussen de 13 en 17 graden. In de zomerperiode is het wat zwoeler met gemiddelde minima die rond de 18 tot 23 graden liggen.

weer

Weinig neerslag

Op Fuerteventura regent het niet zo vaak. Vanaf mei tot en met september komen er misschien drie of vier dagen in totaal voor waarbij er regen geregistreerd wordt. Grote hoeveelheden zijn dat zelden. In juni, juli en augustus blijft de teller vaak op 0,0 millimeter staan. Op jaarbasis valt er ongeveer honderd tot honderdvijftig millimeter neerslag. Het maakt hierbij wel uit waar je op het eiland meet. Landinwaarts valt er wat meer regen dan direct langs de kust.

Als het een keer regent dan gaat het meestal om vrij beperkte hoeveelheden. Het kan echter voorkomen dat het een keer flink plenst. Omdat de infrastructuur op Fuerteventura daar niet geheel op berekend is kan dit tot overstromingen leiden. Als er een ware wolkbreuk op de Canarische Eilanden plaatsvindt, dan ontspringt Fuerteventura meestal wel de dans.

Veel zon

Op Fuerteventura mag je rekenen op ongeveer 2800 tot 3000 uur aan zonneschijn per jaar. Hiermee wordt het aantal uren bedoeld dat de zon ongehinderd door wolken schijnt. Dat is dus iets anders dan het aantal uren daglicht. Op Fuerteventura is er in de zonnigste maand juli sprake van gemiddeld 98% van de tijd licht bewolkt tot onbewolkt weer. In de ‘somberste’ maand oktober is dat altijd nog meer dan zestig procent. De periode van half mei tot half september is ronduit het zonnigste. Dit is ook de periode waarin de zon het krachtigste is. Om directe en indirecte huidschade te voorkomen is het beter om de zon dan midden op de dag zoveel mogelijk te mijden en overdag altijd maatregelen nemen om je huid tegen de schadelijke straling van de zon te beschermen.

Wind

Fuerteventura betekent letterlijk ‘harde wind’. Als je op het eiland bent dan kom je er vanzelf wel achter waarop dat zo is. De veelal uit noordelijke en oostelijke richtingen waaiende wind is vrijwel altijd voelbaar aanwezig op Fuerteventura. Op de ene plek kun je soms bijna uit je broek waaien, terwijl je op hetzelfde moment elders op het eiland helemaal geen last hebt van de wind. Dit heeft alles te maken met de windrichting van waaruit de wind op dat moment waait. Gedurende het hele jaar is het noorden dominant als windrichting. In de zomer waait de wind zelfs meer dan 90% van de tijd uit het noorden. Dat merk je dan vooral op ene bestemming als Corralejo. In de zuidelijk gelegen badplaatsen zoals Costa Calma, Jandia en Morro Jable merk je dan over het algemeen niet zoveel van de wind. Van november tot en met februari waait de wind ook vaak uit oostelijke of noordoostelijke richtingen, wat voelbaar is aan de oostelijke stranden van Fuerteventura.

wind